Mi rosszabb a sörhasnál? - és mi rosszabb egy koszos mosdónál?

 

A fenti kérdés egy rossz „favicc” első sora.

  • Szóval, mi rosszabb a sörhasnál?
  • A pizza hát.

A faviccet arra az üzemeltetői kérdésre rímeltetve citáltam ide, hogy:

  • Mi rosszabb egy koszos mosdónál?
  • A koszos szőnyeg.

Ez utóbbi pedig nem vicc.

 

Szőnyegtisztítás, padlószőnyeg tisztításValóban, a koszos szőnyegek sokkal több problémát, és veszélyt rejtenek, mint ahogyan a köztudatban él. A háztartási fürdő és WC tisztítókról szóló TV-reklámokban jópofák a kórokozókat megszemélyesítő „lények”. De ha hasonlóan szeretnénk ábrázolni a szőnyegekben és kárpitokban lévő szennyeződést, mint veszélyforrást, akkor talán egy katasztrófafilmet és egy horrorfilmet kellene összegyúrni. Nyilván mindkettő túlzás, de ez utóbbi lenne a kisebb túlzás.

Miért veszélyesebbek a szőnyegek a mosdóknál?

 

A mosdók – ha szennyesek is – egyszerűen tisztíthatók. Jól behatárolható a szennyeződés fajtája, könnyű meghatározni a takarítás gyakoriságát, és egyszerű a technológia. Ráadásul a szanitereken még nagyrészt látható is a szennyeződés. Legalábbis a nagyja.

 

Nem ez a helyzet a szőnyegekkel. Ott nem látható a szennyeződés, illetve ha igen, akkor már kicsit fejünkre nőtt a probléma.

 

A padlószőnyegekben – megfelelő és szakszerű karbantartás hiányában - rengeteg por, korom, emberi hámsejt, hajszálak, ételek darabjai, italok maradványai, vegyi anyagok, tisztítószer maradékok, stb. halmozódhatnak fel. Ráadásul a porszemcséken gombák, baktériumok, esetleg vírusok tapadnak meg, melyek a lépések és a légáramlat felkavar a levegőbe, a helyiségben tartózkodók pedig belélegzik, megtapad a nyálkahártyán, és ez különböző egészségügyi problémákat okoz.

 

Nagyon fontos tudnunk, hogy milyen állapotban van a szőnyegünk, de ez önmagában kevés. Egy adott helyszínen lévő szőnyeg szakszerű, és hatékony karbantartásához több kérdést kell tisztáznunk.

 

Kezdjük mégis itt, a szőnyeg pillanatnyi állapotánál.

 

Legfontosabb szempont, hogy mekkora mennyiségű, milyen összetételű, és ezen belül az adott időben éppen milyen minőségű szennyeződés van a szőnyegben.

 

De hogyan derítsük ki, mennyi kosz van a szőnyegünkön?

 

A tisztaság – vagy inkább szennyezettség – mérésére ma Magyarországon az üzemeltetők, és a takarítók között nincsenek elterjedt módszerek, pedig legalább három esetben nagyon fontos lenne tudnunk, hogy mennyi, és milyen szennyeződés van a szőnyegben.

  • Az egyik eset, amikor a napi takarítás hatékonyságát akarjuk ellenőrizni, a másik,
  • amikor átmeneti- vagy nagytakarításkor szeretnénk tudni, hogy az első lépés elég hatékony volt-e, illetve kell-e még folytatnunk, mielőtt valamelyik szőnyegtisztítási technológiába belekezdenénk.
  • A harmadik eset pedig az, amikor átmeneti- vagy nagytakarítás után ellenőriznénk a munka hatékonyságát.

Mi így mértük meg a szőnyegben lévő por mennyiségét:

 

Egy projekt alkalmával szerettük volna tudni a szőnyegben lévő szennyeződés mennyiségét és minőségét, ezért számba vettük rendelkezésre álló lehetőségeinket annak érdekében, hogy valamilyen kvázi objektív módszert, „mérési technológiát” dolgozzunk ki.

 

Rendelkezésünkre állt egy motoros kefés fejű porszívó, és hozzá egy mintavevő eszköz. Ez megfelelőnek látszott, csak azt kellett kidolgozni, hogy milyen mérési módszert alkalmazzunk.

 

A szennyeződés mennyiségének megállapításához kézenfekvőnek, és egyszerűnek kínálkozott a minta tömegének megmérése. A szennyeződés összetételének vizsgálatához pedig rendelkezésünkre állt egy elektronikus nagyító, amely számítógéphez csatlakoztatva 20-200-szoros nagyításra alkalmas, és arra, hogy a képeket közvetlenül rögzítsük.

 

irodai padlószőnyeg tisztítása

 

Így készültünk fel a mérési módszerre:

 

Legelőször a mintavétel módszerét kellett meghatároznunk, amit egységesíthetünk. Úgy döntöttünk, hogy 2 lépcsőben veszünk mintát. Első alkalommal a takarítás előtt, másodszor pedig utána.

 

Előkészítettük a mintavevő lapot úgy, hogy a tárolóval (esetünkben ez egy egyszerű kisméretű postai boríték volt, melybe a lap félbehajtva kényelmesen belefért) együtt lemértük egy nagy (0,0001 gr-os) pontosságú mérlegen. A mérések igazolták, hogy ez a pontosság elegendő is.

A tároló és a mintavevőlap tömegének (tara) megállapítására azért volt szükség, hogy a szennyeződés tömegét pontosan meg tudjuk mérni. A tara ugyanis minden egyes mintavevő lapnál más volt. (4,2510 gramm, és 4,4602 gramm között mozgott a 11 mintánál, ami az átlaghoz képest -2,46%-ot, és + 2,34%-ot jelent. Ezt csupán érdekesség miatt jegyzem meg, a mérést, és a következtetések levonását nem befolyásolja.)

 

A mintavétel

 

A vizsgált szőnyeg irodai műszál velúr padlószőnyeg volt, melynek 1 m2-es területét vizsgáltuk: a mintavevő eszközzel felszerelt 35 cm-es fejszélességű motoros porszívóval 3x kiporszívóztuk a kijelölt területet kb. 50%-os átfedéssel, és az egyes műveleteket egymásra merőlegesen végeztük annak érdekében, hogy a szőnyeg szálainak fekvési irányából eredő egyenetlenség miatti hibát kiküszöböljük. A mintavétel végén a mintavevő lapot kivettük, és visszahelyeztük a borítékba, majd újra lemértük immár a szennyeződéssel együtt.

 

Ezután a mintavevő készüléket levettük a porszívóról, és a mintaterületet 4x kiporszívóztunk úgy, ahogy a terület napi takarításának technológiai leírásában volt: alkalmanként 1x, és kb. 10-20%-os átfedéssel. Erre azért volt szükség, mert a napi takarítás hatékonyságát kívántuk ellenőrizni. Ezután ismét mintát vettünk egy újabb előkészített mintavevő lappal és mértünk.

A mérésünk eredményén mi is megdöbbentünk!

 

A két mintát statisztikai módszerrel elemeztük. Megállapítottuk, hogy az 1. mintavételnél a por súlya 0,2660 gramm volt, a 2. mintavételnél pedig 0,0869 gramm. A közbenső 4 porszívózás tehát jócskán csökkentette a szőnyegben lévő por mennyiségét, mert az 1. és az 5. porszívózás közötti különbség 0,1792 gramm volt. A 2. mintában tehát 67,33%-kal volt kevesebb a por mennyisége.

 

Ez a pormennyiség-csökkenés igen jelentősnek számít. A mintavételek közötti 4 porszívózás egyébként kétheti munkavégzésnek felelt meg. Az adott területen ugyanis – a napi takarítás műszaki tartalma szerint – hetente 2x írták elő a porszívózást.

 

Az pedig, hogy az 1. mintavétel nagy pormennyiségéhez képest a 2 mintavételnél jóval kevesebbet mértünk jelzi, hogy szakszerű porszívózással gyorsan csökkenthető a por mennyisége.

 

A mintákat elektronikus nagyítóval is vizsgálatuk. Megállapítottuk, hogy főleg (kb. 80%-ban) por, ezen kívül hajszálak, ismeretlen eredetű szöszök, és a szőnyeg letöredezett szálai voltak a mintában.

A szennyeződés mennyiségének, és összetételének meghatározása jelentős lépés a takarítás minőségének mérésében.

A szolgáltatóknak segítséget nyújt a szolgáltatás javításában, ezáltal a hozzáadott érték növelésében. Ha sikerül általánossá tenni a takarítás minőségmérésében, az nagy mértékben növelheti a takarítás értékelésének objektivitását, ezen keresztül a vevői bizalom növelését, és a takarítás értékének elismertetését.

Hisz ne feledjük: A tisztaság érték!

Lőrincz István

 

További cikkeink:

Egy csodálatos padló örök ragyogása...

Ciki, vagy nem ciki?

Ismeri a kutyust az IKEA reklámból?

Sárga kendő van a takarítónál - Ezt jelenti:

Mi rosszabb egy koszos mosdónál?

Egyszer áldás, máskor átok? Mi az?

Tavaszi tisztítókúra recept szőnyegeknek

Megoldások a természetes kőburkolat tisztításának problémáira

 - a mattól, a fényes királynőig és a főnixmadárig

Biztosan Önnek is tetszenek a természetes ő burkolatok. A kőburkolatoknak megvan a varázsa. Sokkal ünnepélyesebb érzés olyan helyiségbe belépni, amelynek padlója valamilyen természetes kő burkolóanyagból készült.

Azonban a kő burkolóanyagok azért általában drágábbak is, mint a mesterségesen előállított burkolólapok. Így aztán nem is igazán elterjedtek, ma nem túl gyakori, hogy természetes kővel burkolnák az épületek belső tereit. A kisebb népszerűséget persze az áron kívül a viszonylag magas gondozási igény is indokolja.

A természetes kövek többségének felülete a fizikai, és a kémiai hatásokra érzékenyebb, mint a mesterségesen készített különböző – pl. mázas kerámia, vagy a gres – burkolólapoké, így azokra jobban kell vigyázni, és karbantartásuk, állapotuk megtartása is nagyobb hozzáértést igényel.

Ezekkel a nemes „hölgyekkel, hercegnőkkel, királynőkkel”pedig nem egyszerű bánni:

  • A "Matt Hercegnő" utálja az olajos folyadékokat, mérgében makaccsá válik és nem engedi magát megtisztítani.

  • A "Fényes Királynővel" ha nem kell odafigyeléssel viselik gondját, akkor megsértődik és mattá válik.

  • A "Főnixmadár", aki tűzben született, egyszerűen fenséges és elpusztíthatatlan. Ha szelíden bánunk vele, nagyon sokáig meghálálja nekünk!

De kicsoda is Matt Hercegnő, a Fényes Királynő és a Főnixmadár?

 

A "Matt Hercegnő:

Különösen nehéz helyzetben van az, akinek egy puha anyagú, és matt felületű kőburkolatot kell tisztán tartania. Az olajos, vagy pigmenteket tartalmazó folyadékok ugyanis beleszívódnak a nyitott pólusokba. Ezeket onnan kicsalogatni aztán nem egyszerű dolog. A legjobb, ha a lehető legrövidebb időn belül vízzel hígítjuk a lecsöppent folyadékot, és vízszívóval felszívjuk a felületről – ha kell, többször egymás után, alaposan.

Akkor sem sokkal jobb a helyzet, ha mondjuk egy mosdó, WC, vagy fürdőhelyiség burkolataként túl gyakran éri víz a matt felületet, mert a vízben oldott kálcium molekulák a víz elpárolgása után ott maradnak, szintén beleülnek azokba a fránya nyitott pólusokba, és szép fehér bevonatot képeznek a burkolatunkon. A bosszúság annál nagyobb, minél inkább elüt a szép fehér lepedék a kövünk eredeti színétől. Ilyenkor aztán az épület üzemeltetője, vagy tulajdonosa törheti a fejét, hogy mit kezdjen a vízkőfátyollal.

Ugyanis a vízkő sajnos gyakran ugyanaz az anyag, mint amiből a kőburkolatunk van, vagy a burkolat esetleg még érzékenyebb is, tehát, ha fel akarjuk oldani a vízkövet, akkor a burkolat anyagát is oldjuk.

Több megoldás is van erre a problémára.

Mint mindig, ebben az esetben is a legjobb a megelőzés. Először is nagyon meg kell gondolni, hogy hová rakunk porózus, matt kőburkolatot, és bármennyire is ajánlgatja azt a rusztikus felületű homokkövet, vagy a hasított palát a tervező, a lakberendező, vagy a barátnőnk, mindig lebegjen a szemünk előtt, hogy a használatba vételkori „katalógus” állapota 1-2 napig tart, és utána évekig, évtizedekig kell majd takarít(t)a(t)nunk, ápolnunk, és elnéznünk esetleges siralmas állapotát.

Ha már ott van az a gyönyörű porózus, matt kő burkolatunk, akkor a legjobb amit tehetünk, hogy – nem, nem terítünk rá rongyszőnyeget – hanem impregnáljuk. Az impregnáló anyagok – ha megfelelőt választottunk – megvédik, illetve igyekeznek megvédeni a követ attól, hogy a folyadékok (az olaj, és a víz) beszívódjanak az anyagba.

Szóval, ha a követ beitatjuk impregnáló anyaggal – lehetőleg 2-3 rétegben – akkor egyrészt azt mindenképpen elérjük, hogy szép telített, olajos színe lesz, de legalább egyenletes, és nem is túl csúnya, másrészt, pedig tényleg kevésbé, (de csak kevésbé!) szívódnak bele a különböző folyadékok, és így nem fogják annyira(!) elszínezni. Persze a legjobb az egészben az, hogy sosem fogjuk megtudni, hogy mennyire lett volna térkép kinézetű a konyhánk, az étkezőnk, vagy éppen a nappalink padlója, ha nem impregnáljuk. De a felületvédelem megspórolását azért ne próbáljuk ki, inkább gondosan impregnáljuk le, és időnként rendes alaptisztítás után ezt ismételjük is meg.

"A Fényes Királynő":

De mi a helyzet a fényesre csiszolt gyönyörű mészkövekkel, márványokkal? Nos, részben egészen más, és részben hasonló.

Mindenképpen pozitívum az, hogy a fényes köveket könnyebb tisztán tartani, mert a felületük nem porózus, vagyis a különböző anyagok nem szívódnak olyan könnyen(!), és olyan gyorsan(!) beléjük. És a hangsúly itt is a könnyen, és a gyorsan határozószavakon van. Ugyanis a mészkő, és a márvány puha, üledékes kövek, amelyek tömörségük ellenére azért képesek elnyelni folyadékot, és pigmenteket is – tehát ha nagyon lassan is, de azért beleszívódnak.

E kettő kő fontos tulajdonsága, hogy mivel fő alkotóelemük ugyebár a kálcium , ezért a savakra nagyon érzékenyek, ami konkrétan azt jelenti, hogy a savak egyszerűen feloldják. Emiatt a savakat, savtartalmú ételeket, italokat, gyümölcsöket nagyon messzire távol kell tőlük tartani.

Mégis, mit tehetünk, ha mondjuk a falon lévő fedlapot, vagy konyhai munkalapot mondjuk a használat kicsit megviselte, vagy mondjuk ne adj' isten a szorgos takarítás közben a mészkő-, márványpadlón végigcsöpögött a savas tisztítóoldat?

 

Nem kell kétségbeesni, mivel a felületünk eredetileg fényes volt, egy újbóli enyhe csiszolással, majd felpolírozással szép fényessé lehet varázsolni, a foltok eltűnnek, és újra régi fényében fog pompázni, mintha el sem telt volna az az 5-10 év. Ez tényleg nagy előnyük ezeknek a fényes kőfelületeknek.

"A Főnixmadár":

Van egy mondhatni hibátlan megoldás, és ez a fent emlegetett királynő, a gránit. Olyan, mint a főnixmadár, tűzben született, fenséges, elpusztíthatatlan. Igaz, megmunkálni sem könnyű, de ha egyszer megvan, akkor örök darab, és mindig gyönyörű.

A takarítóknak nem sok dolguk van vele, a belső terekben alkalmazott fényes felületű burkolatokat a legkönnyebb tisztán tartani. Persze azért nem kell kitenni szélsőséges fizikai, és kémiai behatásoknak, ugyanis a gyári fényezőanyag – bár nem könnyen – de időnként megmattul, és ilyenkor nem könnyű visszaállítani eredeti fényét. Bánjunk vele szelíden és tisztelettel, meghálálja.

Ha üzemeltető/tulajdonosként sok energiát kell a padlónk tisztaságába fektetnünk, akkor nem fogjuk szeretni, mert lenne ennél jobb dolgunk is. Tehát aki nem hivatásszerűen foglalkozik a takarítással annak számára evidens igazság, hogy:

A tisztaság érték.

És viszont igaz az a takarítók számára, hogy amivel szívesen foglalkozunk abba szeretünk energiát fektetni. Az ő számukra pedig ezért igaz, hogy:

A tisztaság érték.

Mese egy padló csodálatos átváltozásáról

Volt egyszer egy koszos, elhanyagolt padló az üveghegyen is túl egy hatalmas ipari csarnokban. Naponta ezer ember taposta és sok gyári berendezés nyűtte folyamatosan.

Még azt a feladatát sem tudta már ellátni, amire hivatott: le kellett volna vezetnie az elektromos feltöltődést, ami a gyárban keletkezett... de már ez sem ment neki igazán!

Hogyan nyerte vissza életkedvét és fiatalodott meg egy hét alatt?

A Granpol Kft. szakértőinek keze ügyébe került, akik olyan bevonattal látták el, mely megvédi a kopástól, fenntartja vezetőképességét és biztosítja egyszerű karbantarthatóságát.

Nézze meg ezen a képen:

ipari padló tisztítás, padló bevonatolás

Talán Önnek is van egy elhanyagolt padlója, amire már rá sem ismernek a kosztól?

Kezdje el ápolni még ma, hogy ne kelljen lecserélni!

További cikkeink:

Egy csodálatos padló örök ragyogása...

Ciki, vagy nem ciki?

Ismeri a kutyust az IKEA reklámból?

Sárga kendő van a takarítónál - Ezt jelenti:

Mi rosszabb egy koszos mosdónál?

Egyszer áldás, máskor átok? Mi az?

Tavaszi tisztítókúra recept szőnyegeknek