Az elektronikai iparban és az autóiparban dolgozók számára ismeretes, hogy gondoskodni kell a gyártóhelyiségek elektrosztatikus feltöltődés elleni védelméről. A feltöltődés elvezetésének egyik fontos közege pedig a vezetőképes padló.

 

De vajon tudta-e, hogy az ESD (vagy antisztatikus) padló csak akkor képes betölteni hosszútávon eme funkcióját, ha gondoskodnak róla, hogy meg is tartsa ezt a képességét?

Bizony, nagy gondot kell fordítani a mechanikai védelmükről, mert a puha burkolatok (műgyanta vagy PVC) a karcolásokkal és koptató hatásokkal szemben kevéssé ellenállóak. Egyrészt biztosítani kell a padló folyamatos tisztaságát, másrészt meg kell őrizni a vezetőképességét is.

A tisztaság megteremtése és fenntartása, valamint a pormentesség igen lényeges például egy mikroelektronikai üzemben, vagy szerverteremben is, hiszen a gyártás, üzemelés biztonságának alapfeltétele a pormentes környezet.

 

Hogyan őrzi meg sokáig vezetőképességét az antisztatikus (ESD) padló?

A vezetőképességét hosszútávon csak védőréteg kialakításával biztosíthatjuk és őrizhetjük meg. A védőréteg kialakítása, rendszeres karbantartása, felújítása alapos szakértelmet és nagy gyakorlatot igénylő feladat.

A bevonat megvédi a padlót a koptató hatásoktól, például a szállítással és pakolással együtt járó karcolásoktól, súroló hatásától. A védőréteg filmszerű kemény hártyát képez a felületen, így a tárgyak gyakorlatilag nem érintkeznek közvetlenül a padló felületével, hanem a védőréteg anyagát koptatják. Persze ez csak akkor igaz, ha a bevonatolást szakszerűen végzik el.

Továbbá könnyebbé teszi a napi takarítást, mivel a védőréteg feltölti a padló szabad szemmel nem is látható mélyedéseit, pórusait, és a felületén egy teljesen sima, tükörfényes vagy matt, de homogén réteget hoz létre. Ezen a sima felületen a por és más nem tapadó szennyeződések nem tudnak „beleülni” a felületbe, így söpréssel, törléssel nagyon könnyen eltávolíthatóak.

A takarítási költségeken hosszútávon komoly összegeket spórolhat meg! Ugyanis a bevonattal ellátott ESD padozat takarítása a megszokottnál sokkal kevesebb idő-, és anyagráfordítást fog igényelni!

 

Mikor szükséges védőréteggel bevonni a padlót?

Akkor ajánlott, ha korábban nem volt rajta védőréteg, vagy a régi már lekopott.

Az általunk alkalmazott polimer-védőréteg biztosítja a padozat vezetőképességének megtartását, egyúttal könnyen tisztítható és esztétikus védelmet nyújt a padozatnak.

 

Az ESD padló bevonatolása nem igényel bonyolult munkafolyamatokat!

A padló alaptisztítását és semlegesítését követően már fel is vihetjük a speciális, ESD padlókra kifejlesztett polimer tartalmú bevonatot. Az anyagot 3 rétegben kenjük fel úgy, hogy a két réteg között csak kb. 40 perc száradási időt biztosítunk.

Nem szükséges az egész termelési területet sem leállítani, mert a bevonatolás lehatárolt szakaszonként is elvéghető, így mindig éppen csak a legszükségesebb munkaterületet kell kivonni.

 

Milyen karbantartást igényel a védőbevonat?

A karbantartó tisztítás gyakoriságát az határozza meg, hogy a padozatot milyen intenzitással használják és milyen szennyeződés keletkezik rajta. Nyilvánvalóan nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, ahol a görgős székeket használnak, vagy ahol szállítási útvonalak ill. a tároló területek találhatóak.

A napi takarítás során fenn kell tartani a padozat folyamatos vezetőképességét, azaz nem szabad olyan tisztítószert használni, melynek maradékai ronthatják a padozat vezetőképes tulajdonságát. A felmosó (súroló) automaták alkalmazásánál oda kell figyelni arra, hogy ne tegye tönkre a védőréteget, és magát a padlót se.

A napi takarításon túl szükség van időszakos karbantartásra is. Ezt a munkát ún. szóróradírozással végezzük. Ekkor egy speciális tisztító, és mázhelyreállító-szert dolgozunk be a felületbe, egytárcsás súrolóra helyezett polírkoronggal. A munka során eltávolítjuk a szennyeződést és feltöltjük a védőrétegen keletkezett felületi sérüléseket, majd simává polírozzuk a felületet.

Megoldjuk ESD padlója vezetőképességének fenntartásával, és tisztításával kapcsolatos problémáit!

 

Forduljon hozzánk bizalommal, kérjen ajánlatot ESD padló bevonatolására!